Démon alkohol: proč se v jeho popíjení vyžívají inteligentnější lidé?

0
432

Podle nedávných průzkumů britských a amerických psychologů mají inteligentnější lidé větší náklonost k alkoholu. Údajně za to mohou zvyky našich dávných předků.

Celý vědecký výzkum začal již před více než třiceti lety. Přední psychologové z britských a amerických univerzit změřili IQ skupiny dětí mladších 16 let a podle jejich výsledků je rozdělili do pěti skupin – od těch nejhloupějších po nejinteligentnější.

Během následujících třiceti let je sledovali a zaznamenávali jejich náklonost k alkoholu, která se u nich postupně vyvinula. Výsledky pozorování pak jasně prokázaly, že oblibu k alkoholu si nejvíce dopřávali dospělí, kteří jako děti patřily do skupiny těch s nejvyšším IQ. Psychologové ale dodávají, že náklonost k alkoholu souvisí i s našimi geny, které jsou úzce spjaty s vývojem našich předků, konkrétně primáty.

Alkohol vzniká díky kvašení cukrů, které se pak přeměňují na etanol. V přírodě se cukry vyskytují především v bylinách a ve sladkých plodech stromů. Cukernatost těchto plodů láká zvířata, která pomocí opylování a pojídání plodů napomáhají k šíření rostliny. Cukr v přezrálých a opadaných plodech lehce zkvasí a zvíře se po jeho pozření dostane do mírného alkoholového opojení. Postupem času si v tomto procesu našla některá zvířata záměrnou oblibu a v pojídání zkvašených plodů se vyloženě vyžívají. Američtí a britští psychologové tvrdí, že se tento způsob získávání alkoholu nějak otiskl i do našich dnešních preferencí.

Zvířata a jejich záliba v lahodných životabudičech