Geneticky modifikovaná jablka netmavnou. Není o ně ale zájem

4
864

Kanadská firma Okanagan Specialty Fruits vyšlechtila dva druhy geneticky modifikovaných jablek, která po rozkrojení netmavnou. Ačkoli testy zdravotní nezávadnosti ovoce teprve probíhají, už nyní jsou reakce spotřebitelů spíš negativní.  Podle nedávného průzkumu provedeného mezi 1500 kanadskými respondenty s distribucí GMO jablek nesouhlasí 69 % lidí.  Proti jsou i pěstitelé z USA, kde se prodej čerstvých jablek z domácí produkce snížil loni o pětinu. Firma Okanagan Specialty Fruits uvádí, že své geneticky modifikované ovoce bude na severoamerickém trhu prodávat pod značkou „Arktická jablka“, nicméně jablečný trh v samotných USA kontroluje z 60 % americká Severozápadní zahradnická společnost a ta o „kanadského vetřelce“ na svém teritoriu nemá zájem. A co vy, dali byste si jablko, které po rozkrojení nebo ukousnutí nezhnědne?

Zdroj planeta.moy.su

  • DM

    U nás si je člověk beztak nekoupí než eu geneticky modifikované potraviny schválí.

  • Toman

    ono už teď to není žádná sláva a to se na to jen sprejujou jakési chcance, domácí je domácí

  • Roman1

    Pokud testy potvrdí, že je to zdravotně nezávadné tak proč ne :)

    • Roman

      Hnědnutí jablek způsobuje jejich reakce s okolím (především oxidace). Tato reakce běží i po jejich požití a stará se mimo jiné o tolik žádané odchytávání volných radikálů v těle. Konzumenti, kteří nepodléhají tolik obchodním trikům, proto dávají přednost naopak starým, zapomenutým odrůdám, u kterých je hnědnutí (a tudíž i schopnost detoxikovat organizmus) naopak nejsilnější.