Chcete být vědcem? Zkuste toastologii!

Každý, kdo pobýval aspoň pár dní v Británii a měl to „štěstí“, že mohl ochutnat zdejší kuchyni, ví, že to rozhodně není nic pro labužníky, kteří oceňují rafinované pokrmy, v nichž se snoubí symfonie chuti. Jedním ze zdejších pilířů jsou sendviče a toasty. Ty doprovázejí Brity od rána po celý den a při jejich pojídání nejde v podstatě o nic jiného, než se rychle najíst. Ale jak ukazuje nedávný dlouhodobý výzkum jistého dr. Doma Lanea, i z přípravy obyčejného toastu se může stát vědecká disciplína. Dom strávil celý týden tím, že zkoušel, jak vyrobit co nejlepší toast. Ke svým pokusům spotřeboval 2000 plátků toastového chleba. A jeho usilovná práce byla korunována úspěchem. Podle všeho si teď může ten nejlepší toast udělat kdokoliv, kdo bude dodržovat následující zásady.

Základem je trojúhelník

Chleba rozhodně opékejte jen v toastovači, nikoliv na grilu. Jinak se vám ho nepodaří opéci stejnoměrně na obou stranách a chléb navíc ztratí správnou vlhkost. Teplota, při níž toast pečete, by se měla pohybovat kolem 154 stupňů Celsia. Přesně po 216 vteřinách toast vyjměte a ještě horký ho ihned namažte vrstvou másla, aby se tuk ideálně rozpustil. Nadšený výzkumník doporučuje i potřebnou dávku: na přibližně 6,5 čtverečního centimetru to je 0,44 gramu. Pokud použijete menší množství, toast bude buď příliš suchý, když větší, bude přemaštěný. Nutné je také okamžitě rozdělit plátek toastového chleba na trojúhelníčky, které se pak naplní masem, zeleninou, sýrem, prostě tím, nač máte chuť, nebo tím, co se zrovna nachází ve vaší ledničce. Náplně by měly být uchovávány při teplotě 3 stupně Celsia: jen tak prý vynikne jejich pravá chuť. Trojúhelníčkové toasty jsou podle Lanea tou nejsprávnější formou servírování, protože je hned vidět, čím je toast naplněn a také se náplň dobře rozprostře po celé ploše. A vy se pak nemusíte trápit suchými místy po okrajích.

Kdopak to platí?

Takto připravené toasty budou mít správnou zlatohnědou barvu, na okrajích pak budou tmavší. Vrchní vrstva pečiva bude křupavá, ale uvnitř si chlebové těsto zachová lahodnou vlhkost. Škoda, že se „Pan Toastolog“ nesvěřil s tím, kdo jeho výzkum financoval a kolik za něj dostal. To aby případní čeští zájemci zjistili, kolik si mají říct, až jim někdo nabídne, že mohou celý týden testovat, jak připravit správnou vepřovou pečeni se zelím nebo smažený řízek.