Konzumace kávy prospívá zdraví, tvrdí vědci

Je káva zdraví prospěšná, či je to nebezpečný zabiják stejně jako další návykové látky? Na tuto otázku hledali odpověď američtí vědci z Národního onkologického ústavu, kteří před časem přišli s překvapivým závěrem: káva nejenže zdraví neškodí, ale naopak prospívá. Moderní věda dlouhou dobu nedokázala odpovědět na to, zda častá konzumace kávy škodí zdraví, či nikoli. Obecně mezi odborníky převládal názor, že umírněná konzumace (nejčastěji jsou jako bezpečné množství uváděny tři šálky denně) zdravému člověku neuškodí. Nová studie však toto tvrzení radikálně odmítá. Výzkum vedený odborníkem na výživu Nealem Freedmanem zjistil, že vyšší než doporučená konzumace kofeinu nejenže neškodí, ale naopak prospívá. „Myslím, že můžeme milovníky kávy uklidnit. Některé studie poukazovaly na souvislost mezi pitím kávy a zdravotními riziky, my jsme ale nic takového nezaznamenali," uvedl Freedman pro server BBC. A co je na kávě tak prospěšného? Podle vědců je to právě alkaloid kofein, který působí jako stimulant na centrální nervovou soustavu. Mění chemické pochody v mozku a brání vzniku pocitu únavy. Zároveň nutí tělo využívat energetické zásoby, které by za normálních okolností zůstaly ušetřeny. Káva tak usnadňuje spalování tuků, snižuje riziko vypuknutí Alzheimerovy choroby, chrání před rakovinou a dokonce i zmírňuje dýchací obtíže při astmatu. Čtrnáct let trvající studie dále prokázala, že lidé, kteří holdují kávě, mají o 10 až 15 procent menší riziko úmrtí než ti, kteří si šálek tohoto nápoje nedají nikdy nebo jen výjimečně. Její výsledky dále naznačují, že milovníci kávy se potýkají s menším výskytem srdečních problémů, plicních chorob, mrtvice, cukrovky a infekcí. Studie se zúčastnilo přes 400 tisíc lidí ve věku od 50 do 71 let. Je tu ale jedno „ale“. Jiné studie totiž potvrzují souvislost pití kávy s větším výskytem smrtelných chorob. I na to mají vědci odpověď - ti, kdo si kávu dopřávají pravidelně a ve velkém, bývají obvykle požitkáři. Jinými slovy, rádi si dopřávají i další neřesti, jako jsou alkohol, nikotin, tučná jídla a sladkosti.

Publikováno: 21. 05. 2012

Kategorie: Objevy

Autor: info@mbusiness.cz

Tagy: Alzheimerova choroba | cukrovka | káva | kofein | Nealem Freedman | škodlivost | studie | zdraví