Obyvatelé Pompejí si pochutnávali na mořských ježcích a žirafím mase

Existenci Pompejí i velké části jejich obyvatel ukončil katastrofický výbuch Vesuvu roku 79 n. l. Výzkumu ojedinělé archeologické lokality se věnují odborníci prakticky už po staletí, nicméně stále je co objevovat. S pomocí nejmodernějších laboratorních testů se nedávno vědci pustili do rozboru odpadních jam a latrín. Některé z nich pocházely až ze 4. stol. př. n. l., tedy z doby, kdy se historie Pompejí teprve začínala psát. A odpadky spolu s exkrementy vydaly zajímavé svědectví. Díky nim už teď víme, co obyvatelé Pompejí jedl. Rozhodně to nebyli žádní chudáci. Máme prý zapomenout na obrázek městské komunity, kdy se ti nejbohatší topí v přepychu a ti nejchudší se válejí v prachu někde u špinavých chatrčí na předměstí.
Z dalekého Orientu se dováželo vzácné koření, které dodávalo jídlu tu pravou labužnickou chuť. A v jedné odpadní jámě u zcela běžného hostince byly nalezeny kosti ze žirafy, která se tu nejspíš podávala jako zajímavá pochoutka.
V Pompejích sice existovaly rozdíly mezi jednotlivými společenskými třídami, ale nejspíš nebyly tak markantní jako v některých jiných římských antických městech. Lze tak usuzovat ze složení stravy a odpadků. Jejich rozbory ukázaly, že i ti nejprostší lidé měli dost jídla, které se skládalo z dodnes běžné a hlavně zdravé „středomořské diety“, tedy z oliv, čočky, ryb a ořechů a někdy dokonce i z nasoleného masa. Pompejská elita si pak pochutnávala na delikatesách v podobě mořských plodů, oblíbení byli mimo jiné třeba mořští ježci, a exotického masa. Z dalekého Orientu se dováželo vzácné koření, které dodávalo jídlu tu pravou labužnickou chuť. A v jedné odpadní jámě u zcela běžného hostince byly nalezeny kosti ze žirafy, která se tu nejspíš podávala jako zajímavá pochoutka. A jak vidno, nebyla určena jen těm nejvýše postaveným lidem. Výsledkům rozborů stravy odpovídají rovněž antropologické rozbory koster obyvatel popelem zasypaného města. Všichni byli vesměs dobře živení a většinou relativně zdraví. Nicméně příliš platné jim to nebylo, protože sopka si stejně udělala, co sama uznala za vhodné. Zdroj: NBC News

Publikováno: 08. 01. 2014

Kategorie: Objevy

Autor: info@mbusiness.cz

Tagy: mořský ježek | Pompeje | středomořská dieta | vesuv | žirafí maso