Za to, že jsme tady, vděčíme neandrtálcům

Proč na Zemi zůstal jediný zástupce lidské rasy – tedy člověk moudrý, zatímco náš „bratranec“ neandrtálec vyhynul? Až dosud jsme se domnívali, že jsme přežili především díky vyšší inteligenci a lepší přizpůsobivosti. Je to ale možná jinak… Studie imunologa Petera Parhama ze Stanfordské univerzity zjistila, že silný imunitní systém potřebný k přežití jsme získali spojením s geny našich jeskynních kolegů. Vzájemné páření lidí s neandrtálci vytvořilo dokonalý koktejl DNA, nezbytný k boji s chorobami, jež se vyskytovaly v severním mírném pásmu. To mimo jiné významně urychlilo evoluci a vybavilo nás odolností a schopností migrovat po celém světě. Výzkum publikovaný v loňském roce zároveň potvrdil, že naši předkové nedokázali odolat „půvabu“ svých neandrtálských bratranců a před desítkami tisíc let se s nimi vzájemně pářili. Důsledkem tohoto mixu je, že každý z nás je tak trochu neandrtálec -   s tímto vyhynulým lidským druhem máme až 4 % shodných genů. Pořád ale není jasné, proč neandrtálci vyhynuli. Dříve se soudilo, že se v jejich jídelníčku vyskytovalo výhradně maso, a protože neuměli využívat přírodní zdroje tak jako moderní lidé, v dobách nouze umírali hlady. Jenže to není pravda – podle stavu chrupu se dnes ví, že v jejich potravě byly hojně zastoupeny rostliny: divoká pšenice, žito, ječmen, hrách nebo cizrna. Neandrtálci si potravu navíc i vařili. Stavba jejich hrdla jim také umožňovala mluvit, měli oheň, kvalitní kamenné nástroje nebo krásné šperky, kterými se zdobili, vyráběli hudební nástroje a používali dokonce cosi jako make-up. Vědci tak před sebou mají další záhadu, která čeká na objasnění. Zdroj: Daily Mail