Fastfood z vás udělá impotenta

Vyhýbejte se restauracím s rychlým občerstvením jako čert kříži. A pokud máte děti, tak jim raději zalepte oči, aby všechny ty prodejny hamburgerů, pečených kuřat a podivných sekaných raději neviděly. Jinak jim způsobíte celoživotní nedostatek vitaminů, nenávratně zničíte jejich zdraví a omezíte vývoj jejich mozku. Pokud se dospělý člověk stane vyznavačem „fastfoodu“, způsobí si nejspíš „jenom“ žaludeční a jiné trávicí obtíže. A pochopitelně podpoří tvorbu špatného cholesterolu. Ale mladí lidé mezi 14 - 16 lety dopadnou opravdu jako ti přísloveční sedláci u Chlumce. V jejich věku většinou nikdo nemyslí na fatální zdravotní komplikace v budoucnu, tudíž je na nás dospělých, abychom je správně nasměrovali. Vědci poukazují na to, že pro fastfood horují jednak lidé z nižších společenských vrstev, nebo ti z příslušníků mladé generace, kteří jsou neustále v pohybu, myslí si, že nemají čas se zastavit a jídlo považují dokonce za něco, co je zdržuje. Vesele se proto cpou mastnými, slanými, vesměs umělými „dobrotami“ a na živiny chudými dobrotami a zapíjejí to sladkými nápoji. Kvůli tomu se pak jedné desetině dívek v teenagerovském věku přímo katastroficky nedostává vápníku, čímž si zakládají téměř stoprocentně na osteoporózu po padesátce. Jedné šestině způsobuje „rychlá“ strava nedostatek jódu a minerálů, tedy látek potřebných pro rozvoj mozku a jeho správnou funkci. U chlapců se zase projevuje nedostatek zinku, a to minimálně u každého desátého z nich. Ohrožena je tak jejich rozmnožovací funkce, protože zinek je klíčovou látkou při tvorbě spermatu. Pomáhá ale také léčit rány a zranění. Stejně nebezpečná je ovšem posedlost zdravým životním stylem a strach se pořádně najíst. Touha po dokonalé postavě dnes trápí nejen dívky, ale stále větší měrou také chlapce, své by o tom mohli vyprávět psychologové, v jejichž ordinacích se nebývale často objevují také mladíci postižení anorexií. Varující je rovněž zjištění, že teenageři se doslova vyhýbají čerstvému ovoci a zelenině. Možná jim přijde jako „nuda“, možná už je jejich tělo natolik zvyklé na nadměrné množství soli z prefabrikovaných pokrmů, že je nemůže něco tak přírodního uspokojit.