„Zmrzlina budoucnosti“ není z mléka
Německá firma Fraunhofer vyvinula zmrzlinu z proteinů, které obsahuje i u nás velmi dobře známá rostlina lupina (zvaná také vlčí bob). Výhodou této „kytičkové“ ledové pochoutky je mimo jiné, že neobsahuje ani živočišné tuky či proteiny, ani lepek, a vyhovuje i lidem s vysokým obsahem cholesterolu.
Zmrzlina zvaná „Lupinesse“ je k dostání v německém obchodním řetězci. Vyrábí se ze semen modré lupiny.
Rod Lupinus zahrnuje asi 300 druhů jedno- a víceletých bylin. Řada z nich se po staletí pěstovala v oblasti Středomoří a byla součástí lidského jídelníčku a také oblíbeným krmivem zvířat. Začátkem 20. století byly vyšlechtěny nové tzv. „sladké“ druhy lupiny s nízkým obsahem alkaloidů, tedy hořkých látek, a s vysokým obsahem bílkovin.
Co dělá tyto byliny výjimečné, je právě jejich živinové složení. Mají totiž neobvykle vysoký obsah proteinů a rozpustné vlákniny a prakticky neobsahují škrob.
Publikováno: 17. 07. 2011
Kategorie: Zajímavosti