Jak se stát kuchařem na Marsu

Odborníci z Cornellovy a Havajské univerzity hledají "kosmického šéfkuchaře". Cílem společného experimentu je příprava menu pro budoucí obyvatele vědecké stanice na Marsu. Vědci chtějí zjistit, jaké produkty a jídla budou lidem cestujícím na dlouhé vzdálenosti vyhovovat nejlépe. Už teď je známo, že astronauté si ve vesmíru moc nepošmáknou - všichni do jednoho se na Zemi vracejí hubenější a hladoví, protože kosmická strava nepatří k těm nejchutnějším. [pullquote_right]Vědci chtějí zjistit, jaké produkty a jídla budou lidem cestujícím na dlouhé vzdálenosti vyhovovat nejlépe. [/pullquote_right] Tento nedostatek se pokusí napravit šest dobrovolníků, kteří prožijí čtyři měsíce v izolovaném modulu na Havajských ostrovech, jenž bude simulovat prostředí marťanské základny. K dispozici budou mít malý elektrický sporák, mikrovlnnou troubu a zásoby nejrůznějších potravin včetně konzerv. Ve vybavení bude ale chybět chladnička, což celkový sortiment významně omezí. Ve spižírně "marťanské kuchyně" bude i tradiční kosmická strava, kterou dostávají američtí astronauté cestující na ISS. Účastníci experimentu budou muset při vytváření menu vydatně improvizovat. O svých gastronomických zkušenostech budou informovat na speciální internetové stránce, kam jim budou moci ostatní psát své náměty a tipy. Dobrovolníci budou pod stálým lékařským dohledem. Každý bude mít na starost ještě individuální výzkum, například srovnávat efektivitu různých sportovních trenažérů či pohodlí různých typů oděvů. Zájem o účast projevilo více než 700 lidí, přičemž do závěrečného kola se dostalo osm osob. Šanci ale dostane šest "nejodolnějších", které ještě čeká ještě kurs na Kulinární škole při Cornellově univerzitě. Všichni účastníci jsou nicméně nějakým způsobem spojeni s kosmickým výzkumem. Začátek experimentu je naplánován na počátek roku 2013. Zdroj: vesti.ru