Hranolky a hamburgery údajně snižují dětem IQ

0
697

Podle nedávného průzkumu v Británii se ukázalo, že nadměrná konzumace hranolek a tučných jídel snižuje IQ dětí. Jedná se o fakt, nebo chtějí firmy pro zdravou výživu zakázat tolik neoblíbené fast foody?

Vědeckého výzkumu v Británii se účastnilo nad čtyři tisícovky dětí do čtyř let. Výsledek pak podle deníku The Sun jasně ukázal, že s nadměrnou konzumací tuků a cukrů se snižuje výkon jejich mozku.

Pokud jídelníček sledovaných dětí obsahoval tučná jídla, klesal jejich inteligenční kvocient v závislosti na tom, jaké množství nevhodných tuků v potravě přijaly. Naopak ve druhé fázi výzkumu, kdy děti dostávaly zdravou stravu jako ryby, zeleninu, ovoce, atd., se prý jejich duševní a inteligenční výkonnost zvyšovala. Děti se prý dokázaly i lépe soustředit a byly celkově spokojenější.

Vedoucí projektu, doktorka Kate Northstonová, k tomu dále pro britský deník uvedla: „Problémem populace současných britských dětí je všeobecně špatná strava, spojená se zvýšeným příjmem naprosto nevhodných potravin, jako jsou hranolky a hamburgery. Nadbytek tuků a cukrů v raném dětství je zodpovědný za nižší inteligenci ve věku osmi a půl let. Kromě toho jsme dokázali, že zdravá výživa v prvních letech života dítěte má prokazatelný vliv na výši IQ. Je zřejmé, že vyvážená strava během tohoto období může podpořit optimální růst mozku.“

Podle některých odborníků se ale může nedostatek tuků zase projevit jinak škodlivě. Každopádně je jasné, že děti se svého oblíbeného pokrmu jen tak nevzdají.