Trochu ozáření Evropě neuškodí

0
458

Evropská unie opět ukázala, že dovede být velmi flexibilní. Otázkou zůstává, zda zrovna v tomto konkrétním případě je to k našemu prospěchu.

Celý svět už několik týdnů s napětím sleduje, co se děje kolem japonské Fukušimy a se znepokojením očekává, kam až se radiace ze zničené elektrárny rozšíří a s jakými důsledky. Trochu jinak to vidí Evropská unie. Bruselští „věrozvěsti“ usoudili, že radiace není zeď a došli k pozoruhodnému rozhodnutí. Protože zřejmě nechtějí zákazníky na starém kontinentu ošidit o suši a jiné japonské lahůdky, a protože přece musí nějak podpořit japonskou ekonomiku hroutící se pod náporem přírodních katastrof, rozhodli evropští pohlaváři bez velkých konzultací a hlavně tajně zmírnit radiační normy. Ale pozor, pouze pro potraviny dovážené z Japonska. A to hned dvojnásobně: Před Fukušimou byl tento limit 600 becquerelů na kilogram, nyní je to 1250 becquerelů.

Například v Německu se toto rozhodnutí pochopitelně nesetkalo zrovna s kladným ohlasem, ale podle reakcí vládních a evropských úředníků se mohou zdravotníci i ochránci přírody stavět na zadní, jak chtějí, stejně mají smůlu. Na přímé dotazy, jestli tohle někdo vůbec mohl myslet vážně, se dočkali vágní odpovědi, že příslušné limity se 25 let neměnily a právě události ve Fukušimě přiměly „odborníky“ situaci přehodnotit.

Milovníkům japonských dobrot tak snad můžeme jen poradit, aby si do svých oblíbených obchůdků v budoucnu brali dozimetr, případně nějakou protiradiační pláštěnku. Anebo se vrátili ke starým osvědčeným pokrmům. Nejsou sice možná tak chuťově vytříbené, ale rozhodně jim můžeme tváří v tvář současné bruselské jaderné vstřícnosti bez obav říkat zdravé.